Iklan

Stesen Minyak Yang Unik

Pernahkah anda melihat stesen minyak yang direka khas seperti tempat penginapan hotel. Namun hakikatnya ia adalah sebuah stesen minyak yang dibangunkan dengan rekaan yang sangat menarik.

Kebiasaannya apabila kita mengunjungi stesen minyak, tiada apa yang begitu menarik kerana reka bentuk stesen minyak seperti Petronas, Shell, Esso dan sebagainya serupa di seluruh negara. Namun di luar negara terdapat 5 buah stesen minyak yang dianggap paling unik sekali di dunia. Unik yang dimaksudkan di sini adalah rekaannya mirip seperti pusat penginapan hotel pula. Jom lihat gambar di bawah ini.

LAX Airpot Roof Gas Stations

Stesen minyak ini dibina oleh Jack Colker di Beverly Hills, California. Bahannya adalah salah bahagian bangunan lapangan terbang LAX yang sudah tidak digunakan lagi.

Welcome To the City Gas Station

Stesen minyak ini merupakan sempadan di wilayah Canyon Drive. Didirikan pada 1963 oleh pasangan Frey dan Chambers.

Tea Pot Gas Station 

 Namanya pun sudak unik, stesen minyak Teko Teh. Stesen minyak ini terletak di Yakima Valley, Washington DC, Amerika Syarikat.

Futuristic Gas Station

Walaupun namanya seolah mencerminkan masa depan, namun stesen minyak yang direka bentuk oleh Arne Jacobsen di Copenhagen, Denmark ini, telah dibina pada tahun 1937.

Recycled Materials Gas Station

Selain reka bentuknya unik, bahan bangunan stesen minyak ini juga digunakan daripada pelbagai jenis bahan hasil kitar semula.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...